Kontakt
14 november 2017
Lyssna

Världstoalettdagen 19 november

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen.Varje år uppmärksammar Svenskt Vatten denna dag genom att bedriva kampanj mot avloppssystemens största fiender. Förra året uppmärksammades snuset och i år ta de sig an "papper som inte är toapapper".

Hushållspapper är vanligaste fultorkningen

-En tredjedel av Sveriges befolkning vet inte att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten. I Sverige har vi ett väl fungerande avloppssystem men som många dessvärre använder på sätt som orsakar miljöproblem. Ett stort toalettrelaterat problem i Sverige är att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i våra toaletter. En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten, det visar en undersökning som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten.
Hushållspapper är vanligaste fultorkningenlänk till annan webbplats

Vad ska spolas ner i toaletten?

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.

Fultorka = Att torka sig själv, eller någon annan, med något annat än toapapper efter toalettbesök, till exempel hushållspapper, våtservetter eller tidningar.

Fulspola= Att spola ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.